تولید برتر گلستان فرآوری نمی شود

فعالان صنعت طیور بر این باورند که نبود صنایع فرآوری باعث شده تا سودی که باید در جیب تولید کننده استان برود دودستی تقدیم شرکت های فرآوری خارج استان شود.

نبود صنایع فرآوری در استان گلستان، دادی است که همیشه تولید کنندگان آن را سر داده اند. گلستان جزو استان های برتر صنعت طیور است که فقدان صنایع تبدیلی این حوزه را هم آزرده است. فعالان این صنعت معتقدند در کنار چالش های فراوانی که با آن مواجه اند، این مسئله نیز مورد فراموشی مسئولان قرار گرفته و حمایتی در جهت ایجاد صنایع تبدیلی در استان نمی شود. «شهاب خنجری» فعال صنعت طیور و مدیر عامل زنجیره تولید و تامین آراز نوین تجارت هم در گفتگو با خبرنگار ما به این مسئله اشاره کرد. وی می گوید: فعالان صنعت طیور طبق دستورات جهاد کشاورزی موظف به تامین گوشت مرغ بازار بهمن تهران هستند اما برای مابقی تولید هزاران چالش را تحمل می کنند و حتی باید منت دریافت یارانه را گوش کنند اما سود اصلی به جیب شرکت های فرآوری سایر استان ها می رود. مشروح این گفتگو پیش روی شماست.

* در حال حاضر صنعت طیور گلستان با چه چالش هایی مواجه است؟

دغدغه صنایع در برهه های مختلف متفاوت است، در شرایط فعلی صنایع با چالش کمبود انرژی مواجه هستند، درست است گاز واحدهای تولیدی که موجود زنده تولید می کنند قطع نشده اما آیا این موجود زنده نیاز به خوراک ندارد؟ آیا نباید به کشتارگاه برود؟ کارخانجات و کشتارگاه های مرتبط با این صنعت دچار قطعی و در خوشبینانه ترین حالت دچار کاهش فشار گاز شده اند.

سوخت جایگزین را به صورت آزاد خریداری می کنیم و میزان سوختی که توسط شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی در اختیار صنایع قرار می گیرد گاه فقط برای مصرف چند ساعت یک صنعت کفایت می کند.

برای یکی از فارم های مرغداری خود درخواست گازوییل داده ام، سهمیه ای که برای یک مرغداری ۳۰ هزار تایی تخصیص دادند ۵۰۰ لیتر گازوییل بود که عملا مصرف چند ساعت این فارم است و گویا برای مابقی نیاز خود باید هیزم بسوزانیم.

تقدیم دو دستی سود به سایر استان ها| تولید برتر گلستان فرآوری نمی شود

این روزها شاهد افزایش قیمت مواد اولیه و بالارفتن دستمزد هستیم در حالی که میزان حاشیه سود برای تولید کننده تغییر نکرده است.

در برهه فعلی تولید مرغ بیش از تقاضای خریداران بوده که این موضوع موجب افت قیمت شده است.

بانک ها سیاستهای انقباضی در پیش گرفته اند. تمام هزینه ها افزایش و در مقابل نقدینگی به شدت کاهش یافته است.

در حال حاضر تولید مرغ در سطح کشور بیش از تقاضای خریداران است و این موضوع قیمت مرغ زنده را کاهش داده و تولید کننده زیر قیمت تمام شده مرغ را به فروش می رساند.

شاید بتوان گفت ادامه این صنعت را در ضرر می بینم، ضمن اینکه تولید کننده نمی‌داند آیا می تواند اشتغالزایی را ادامه دهد یا خیر، می تواند حجم تولید را حفظ کند یا خیر و این یعنی ابهام در سرنوشت تولید.

از طرفی صنایع درگیر سامانه های متعدد هستند. سامانه جامع انبارها، سامانه تجارت، ستکاوا، بازارگاه، قرنطینه و غیره نیرو و توان زیادی را از تولید کننده می گیرد.

برای بقای هر صنعتی در کشور باید حداقل ۳۰ درصد محصولات در بازار های جهانی عرضه شود پس نیازمند بازگشت ارز به کشور هستیم. متاسفانه صنعت طیور کشور ما با داشتن زیر ساخت های خوب و مدرن که قابلیت فرآوری گوشت را داشته اما فاقد بازار امن است

* حضور در بازار های جهانی و تقویت صنعت طیور نیازمند چه اقداماتی است؟

برای بقای هر صنعتی در کشور باید حداقل ۳۰ درصد محصولات در بازار های جهانی عرضه شود پس نیازمند بازگشت ارز به کشور هستیم. متاسفانه صنعت طیور کشور ما با داشتن زیر ساخت های خوب و مدرن که قابلیت فرآوری گوشت را داشته اما فاقد بازار امن است.

جزو متخصص ترین استان ها در دانش تغذیه و پرورش مرغ هستیم اما وقتی مواد اولیه و جوجه با کیفیتی نداریم و فرایند قرنطینه به درستی انجام نمی شود پس نمی توان انتظار مرغ با کیفیت را داشت.

نهاده های درجه یک به دست کارخانجات خوراک نمی رسد که دلیل آن را می توان مباحث اقتصادی، سیاسی، فرایند ترخیص اشتباه، دپو مواد در گمرک و عدم خریداری محصولات با کیفیت عنوان کرد. همه مباحث را نمی توان به دولت ربط داد بلکه ممکن است کوتاهی از سوی شرکت های وارد کننده بخش خصوصی رخ دهد.

به صورت کلی روند پیشرفت صنعت طیور کشور را رو به پیشرفت می بینم اگر بخشی از فرآیند صادرات آزاد شده، فرایند تامین مواد اولیه راحت تر شود و به شرط ارائه تسهیلات برای تامین نقدینگی، می توانیم حداقل در استان گلستان به بازار هدف بین المللی دست یابیم و آن را حفظ کنیم.

* صنعت طیور گلستان به عنوان یک زنجیره ارزش در نظر گرفته شده است. آیا به همان میزان به این صنعت توجه می شود؟

نباید به عرضه و تقاضا با حضور نظارتی فشار وارد کرد و باید اجازه دهند بازار همه چیز را تعیین کند. امروز مشکل اصلی من روغن است که نسبت به یک ماه گذشته ۲۰ هزار تومان گرانتر شده است.

حمایتی به صورت مستقیم نمی بینم. مشکلات نهاده نسبت به سالهای گذشته مرتفع شده اما سایر مشکلات همچنان پابرجاست. قیمت مصوب جوجه به صورت رسمی زیر ۲۵ هزار تومان است اما ما جوجه را ۳۶ هزار تومان خریداری کرده ایم.

استان گلستان یکی از استان های مطرح در صنعت طیور است که این موصوع هم خوب است هم بد. فایده آن ایجاد اشتغال بوده اما دلیل ضرر را می توان عدم فرآوری گوشت مرغ عنوان کرد

* نبود صنایع فرآوری چه آسیبی را به صنعت طیور استان وارد کرده است؟

استان گلستان یکی از استان های مطرح در صنعت طیور است که این موصوع هم خوب است هم بد. فایده آن ایجاد اشتغال بوده اما دلیل ضرر را می توان عدم فرآوری گوشت مرغ عنوان کرد.

مرغ از گلستان به صورت فله یا بسته بندی از استان خارج و به شرکت های فرآوری و سوسیس و کالباس می رود لذا پول از استان خارج می شود.

تقدیم دو دستی سود به سایر استان ها| تولید برتر گلستان فرآوری نمی شود

فعالان صنعت طیور طبق دستورات جهاد کشاورزی موظف به تامین گوشت مرغ بازار بهمن تهران هستند اما برای مابقی تولید هزاران چالش را تحمل می کنند و حتی باید منت دریافت یارانه را گوش کنند اما سود اصلی به جیب شرکت های فرآوری سایر استان ها می رود.

تولید کننده استانی مرغ را با قیمت تمام شده ۸۰ هزار تومان به شرکت فرآوری می فروشد، شرکت فرآوری پس از انجام فرآیندی که در هر کیلوگرم ۱۵ هزار تومان برای او هزینه دارد، در نهایت مرغ قطعه بندی را کیلویی ۱۳۵ هزار تومان می فروشد. تولید کننده سه تا پنج درصد سود می کند اما ۳۰ تا ۴۰ درصد سود عاید شرکت فرآوری می شود.

فرهنگ سازی در بین تولید کنندگان و حمایت از شرکت های فرآوری دو ضرورتی است که برای گلستان نیاز است.


تاریخ: ۱۸ دی ۱۴۰۳
نظرات خود را بنویسید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تیتر اخبار